Novetats

Per participar en el procés de revisió en qualitat d’expert/a, podeu enviar el vostre curriculum vitae de 300 paraules al correu electrònic...


Llegir més


El Museu Marítim de Barcelona presenta el llibre digital, Las Reales Atarazanas de Barcelona en la edad moderna. La gran fábrica de galeras de la monarquía hispánica (siglos XVI-XVIII) , d'A. Jorge Aguilera López i Alfredo Chamorro Esteban.

Aquest treball és fruit d'una investigació promoguda pel Museu Marítim de Barcelona. Suposa una aportació essencial per al coneixement de la història d’aquest  arsenal de galeres, i per reescriure la història de Barcelona i de Catalunya en un període que no ha rebut l'atenció que mereix.


Llegir més


La convocatòria és oberta, la temàtica se centrarà en estudis sobre la història i cultura marítima, amb un enfocament multidisciplinari en el camp de les Ciències Socials. Si voleu postular articles pel DOSSIER la temàtica per aquest número 30 anirà sobre l’abastiment de fusta per la construcció naval i les necessitats de la marina, en diferents llocs i estats que van participar en aquest comerç al llarg dels segles XVI, XVII i XVIII. S’acceptaran articles fins el 25 de juliol d’aquest 2022.


Llegir més


L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) i el comitè organitzador convoquen les XII Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya que, com cada tres anys, tenen per  objectiu aportar i acollir noves visions i estudis originals en qualsevol dels camps relacionats amb el Patrimoni Industrial.

En aquesta ocasió, les Jornades se celebraran a l'Associació/Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, els dies 10, 11 i 12 de novembre de 2022i portaran per títol “PATRIMONI INDUSTRIAL: LES TECNOLOGIES I EL SEU IMPACTE A LA SOCIETAT".

Podeu trobar més informació a https://www.amctaic.org/?page_id=32


Llegir més


Conferència Internacional en línia MERMAIDS. (En)Gendering Maritime Labour and Business Histories (University of Ljubljana, 9-10-11 February 2022 - via Zoom)

L’objectiu de la conferència és analitzar els models a través dels quals les normes de gènera modelen o influeixen en els mercats de treball marítims, en les cultures del treball o en el món dels negocis, així com les activitats marítimes i els ports/ciutats imperials europees i les comunitats marítimes en època contemporània (segles XIX i XX). No es necessari registrar-se.

L’enllaç Zoom és https://uni-lj-si.zoom.us/j/97977724427 (ID Zoom: 979 7772 27). 

El programa i altres materials es pot trobar a https://www.wecanit.eu/notices-to-mariners. Per a més informació, contacteu amb Erica Mezzoli,  mermaids.wecanit@gmail.com


Llegir més


La convocatòria és oberta, la temàtica se centrarà en estudis sobre la història i cultura marítima, amb un enfocament multidisciplinari en el camp de les Ciències Socials.  També fem una CRIDA  per a la preparació d’un dossier monogràfic sobre ports. El desenvolupament de la industrialització i, en el cas del transport marítim, el pas de la vela al vapor, va comportar la transformació dels ports de l’Antic Règim en moderns ports comercials i industrials. Seran benvinguts els estudis locals referits a ports concrets, així com els referits als sistemes portuaris d'una determinada regió, sempre que considerin processos llargs en el desenvolupament de la industrialització.


Llegir més


Les transformacions portuàries sorgides amb el desenvolupament del contenidor van convertir en obsolets els antics ports històrics.  Però ja abans, el desenvolupament de la industrialització i, en el cas del transport marítim, el pas de la vela al vapor, havia comportat la transformació dels ports de l’Antic Règim en moderns ports comercials i industrials. Proposem l'enviament d'estudis que aprofundeixin en la història de la creació d'aquests nous ports. Seran benvinguts els estudis locals referits a ports concrets, així com els referits als sistemes portuaris d'una determinada regió, sempre que considerin processos llargs en el desenvolupament de la industrialització.


Llegir més