Editorial

Revista Drassana

Dr. Enric Garcia Domingo
Director general del Consorci de les Drassanes Reials
I Museu Marítim de Baarcelona

Em presento en aquest número de Drassana, revista del Museu Marítim de Barcelona, com a nou director general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona. El 17 de maig vaig prendre el timó d’una institució en la qual he treballat com a tècnic des de fa més de vint anys. És l’inici d’un viatge nou, emocionant i també il·lusionant (i en cap cas lliure de perills i amenaces) per portar la institució més enllà de l’actual horitzó.

Mentre exercia les meves responsabilitats anteriors vaig lluitar per introduir la recerca en el camp de la història i la cultura marítima com un dels eixos fonamentals de la missió del museu. Tot i que aquest mandat forma part de la definició de museu, per defecte, calia implementar una investigació activa, amb el foment i difusió del coneixement més proactius, enèrgics, vocacionals. Treballant en equip amb Inmaculada González, editora d’aquesta revista i magnífica organitzadora, vam aconseguir obrir-nos pas en un territori que no ens resultava familiar. Poc a poc, amb constància i discreció, van presentar els nostres projectes i els nostres interessos, i alhora vam oferir el museu a les necessitats dels altres. La meva vinculació a un grup de treball de la Universitat de Barcelona i la meva activitat investigadora han servit també per presentar el museu en llocs on, a priori, no hi era.

El resultat, fins avui, ha estat molt positiu, fins el punt que actualment el Museu Marítim de Barcelona és reconegut, en la comunitat científica, com un agent i company de viatge a tenir en compte. I encara més important, som en una posició òptima per ampliar la nostra influència en el camp que ens és propi, la cultura marítima.

Ara, com a nou director, tinc la possibilitat de posicionar millor la recerca en la nostra carta de navegació, i de marcar un rumb més directe i més franc. També tinc la responsabilitat de consolidar l’aposta de la recerca com un projecte global per a tot l’equip del museu, plenament integrant en un full de ruta pels propers cinc anys. Amb la revista Drassana com a punta de llança, espero que podrem obrir nous camins per tal de situar el museu en un lloc preeminent com a creador de coneixement i com a prescriptor d’opinió. Drassana digital pot ser més que una revista, pot ser l’escenari on el Museu Marítim de Barcelona presenti la seva contribució al millor coneixement del món marítim en el passat.

Desembre de 2021